Wednesday, 5 November 2014

Lego vs. Minecraft - De beleving van verantwoord

Wat is meer verantwoord in jouw beleving: je kind speelt 4 uur met lego. Of: je kind speelt 4 uur Minecraft op tablet of playstation.

Mijn reactie is van nature (wacht, van nature? Of van aangeleerde opvattingen?) dat het natuurlijk beter is om 4 uur lego te spelen.

Lego is oldskool, lego bevordert de creativiteit. Deden wij vroeger ook, uren met lego spelen. Is goed voor ze. Even lekker analoog.
Als ze wat ouder worden, kunnen ze van handleidingen de mooiste dingen in elkaar bouwen, dit is natuurlijk goed voor ruimtelijk inzicht! En voor leren tekening lezen!

Nader beschouwd is bij Minecraft niets minder het geval. De mooiste creaties worden in elkaar gezet, hele stroomcircuits legt mijn zoonjte van 6 al aan door naar youtube-tutorials te kijken, en zijn boekjes te bestuderen. Nu kan hij zelfs drankjes brouwen met onderstaand brouw-schema: of het nou Engels is of Nederlands, maakt ook niks uit. Hij probeert het te lezen, omdat hij het heel graag wil leren. Mijn project-engineer in de dop!

En ze werken hieraan ook nog gewoon samen, en geven elkaar tips, wel gifdrankje je op wel monster moet gooien.Mijn mening is dus wel enigszins bijgesteld. En tuurlijk, ook moet er genoeg beweging en frisse lucht genoten worden, en niet alleen maar naar blokjes (analoog of digitaal) gestaard worden. Maar de mening naar een digitaal instrument is soms wel wat kort door de bocht, en wordt gauw verworpen.

Genoeg methoden op de nieuwerwetse manier die ook de creativiteit, nadenken, vooruitdenken, zelfs lezen en talen leren stimuleren.

No comments: