Friday 27 February 2009

Positieve Psychologie

In eerste instantie dacht ik even dat het enkel mooie woorden waren, maar praktisch erg ver verwijderd van de realiteit. Ik zag al een goeroe hysterisch het woord te staan verkondigen (over de kracht van je verbeelding gesproken... ). Maar bij nadere bestudering ben ik geintrigeerd geraakt door de 'nieuwe' tak van psychologie: positive psychology.

Wikepedia omschrijft het alsvolgt:
* het onderzoeken van de sterke punten (wat maakt dat iemand ergens goed in is), naast het werken aan zwaktes;
* verder bouwen op de beste dingen in het leven, eerder dan problemen te herstellen;
* het normale leven van mensen waardevoller maken en het verbeteren van talent, naast het genezen van mentale ziektes.

Zij eindigen dit artikel met een kritische noot, dat het zich nog moet bewijzen, dat de concepten die hier genoemd zijn direct te herleiden zijn uit de traditionele psychologie (zoals bijvoorbeeld engagement).

Dit is natuurlijk zo, en toch is er ook slechts een nuance verschil nodig in de kijk op dingen, of in het denken over dingen, die een groot verschil maken in het uiteindelijke effect op de waarneming of beleving. De positieve psychologie zet de beoefenaar met een ander gezichtspunt in de wereld. De focus ligt op het zogenaamde 'JA-gebied' (o.a. uit het boek: DOEN! van Ben Tiggelaar). Aandacht wordt besteed aan de dingen die WEL kunnen, je mag je bezig houden met je sterke punten, werken vanuit je kracht. Dat idee is toch veel aantrekkelijker dan vooral blijven proberen je 'ontwikkelpunten' te verbeteren met eeuwig geploeter..



Zou er ooit een boekje geschreven zijn om kinderen te motiveren en inspireren het beste uit zichzelf en de wereld te halen met de titel 'the little engine that could not'?

No comments: